Udfordring ved at fumle med GHz dimser ;-).

Jeg havde nok aldrig troet at jeg ville komme til at arbejde på frekvenser i GHz området, så jeg er ganske uforberedt, ingen af mine ellers mange måledimser kan bruges på f.eks. 13 cm = 2.4GHz.

Min interesse for disse, for mig nye frekvenser, kom da en gode ven fortalte om muligheden for at føre QSO'er over Es'Haile-2 - den geostationære TV m.m. Satellit, der bære en radio amatør enhed, der har Downlink på 10GHz og uplink på 2.4GHz...

Som det ses andet sted her på min hjemmeside, har jeg købt det nødvendige hardware hos DXPatrol, dog ikke antenne... her var jo noget jeg måske kunne fumle med selv ;-.) men her melder sig så manglen på GHz måle grej sig altså...

Jeg har så købt en lille 'æske' der indeholder en Spektrum analyser, 35MHz til 4.4GHz, og som viser sig at være en udfordring i sig selv... da det at finde passende PC software til den, også er en udfordring i sig selv, jeg har fundet to interessante, men at få dem til at køre tilfreds stillende igen udfordringer, det ene er tilsyneladende ikke glad for at køre på Windows 10 (starter men gå tit i stå), men klare sig bedre ved at jeg lade det køre under kompabilitet som Windows 8, en stor ulempe ved begge programmer er at jeg ikke kan  calibrere programmerne, det ene har en kalibrerings rutine men den har jeg ikke fået til at virke endnu.

IMG 0306

      (Dette er så en LTDZ 35MHz - 4400MHzM)

Jeg har fået liv i Spektrum analysatoren med et program udviklet af F4HTQ 'SNASharp' ;-)   samt programmet 'VMA Simple Spektrum Analyser' som ser rigtigt lovende ud, men som tilsyneladende ikke er glad for Win 10, og som oven for nævnt, er det et problem at jeg ikke kan calibrere disse programmer...  men foreløbig har jeg haft glæde af 'User guide' for 'VMA Simple Spektrum Analyser' ;-).

 

 

 

Jeg vil jo gerne vide hvad der sker omkring uplink sender delen, da beskrivelsen fra DXPatrol er ganske interessant... uplink konverteren giver ifølge dokumentationen et output 200mW og et andet sted står der 250mW med et input på 1 til 3 W - - men PA skal bruge 40mW og et andet sted står der 50mW for fuld udstyring Ups! hvad der ingen steder står er at (jeg stillede spørgsmålet via e-mail og fik hurtigt svar) uplink konverteren er ved afsendelse trimmet, til et input 0.500mW, der så skulle give 50mW ud til PA'en, men med disse forskellige udmeldinger vil jeg jo gerne måle hvad der egentlig sker ;-)

Og nu er jeg så endelig begyndt at måle på upLinkConverteren, med i første omgang  LTDZ 35MHz - 4400MHz og VMA Simple Spektrum Analyser... det ser ud til at frekvensen er ok medens de lodrette værdier nok skal tages med et gran salt ;-)

upConverter signal

En interessant ting ved denne type Spektrum analyser hardware, er at den laver et 'notch' = et mellemrum precis på frekvensen... hvilket passer meget godt her, frekvense bør være 2400.195 MHz

Antenne forsøg.  

Den første antenne jeg forsøger at lave er en Double Bi-Quad, det er antenner i småtings afdelingen, en 1/4 bølge længde er ca. 30.2 mm ;-)    og der ligger en udfordring i at bukke antenne elementet.

Det er da interessant at prøve at lave en 13cm antenne selv, men det kunne jo være godt hvis jeg kunne måle på konstruktionen, inden den sættes foran senderen ;-)  hvad SWR og impedans er vil jo være godt at vide ;-) Efter at have lånt en Spektrum analysator er dette problem løst, det er herligt at kunne måle hvad der sker... altså efterhånden som jeg lære at bruge et sådanne herligt apparat.

Ant2

Et nær billede af antenne elementet, monteret direkte på RG-142. 

Antenne #2: Jeg fik den ide at jeg under indledende eksperimenter kunne sætte antennen på et fotostativ så ville antennen både stå fast, og være nem at dreje i X og Y retning.

 Ant2 Coax direkte stativ

Antenne #2: antenne elementet er sat direkte på antennekablet (RG 142), for bedst impedans tilpasning, om det virker ?, kablets skærm er forstærket med kobber folie lagt omkring som et 15 mm langt rør(i beskrivelsen går man hen til sin drejebænk og laver et passende rør ;-) ) jeg har målt på antennen med den 'rigtig' Spektrum analyser... de 70 cm kabel er jo en fast del af antennen, denne måling viste -22 db.

Den nu tomme to liters danskvands flaske skal beskytte antenne elementet mod fugle, da en due jo kunne træde antennen ud af facon.  

Med denne lille antenne har jeg fået forbindelse via QO-100, hvilket jeg syntes er ganske imponerende... af sådan en lille antenne, mit signal er ikke imponerende... jeg arbejder på at lave en antenne med forstærkning, et spændende projekt, i mellemtiden sætter jeg nok en 'ad...bad' købt antenne op, så jeg forhåbentlig kan køre nogle QSO'er over QO-100, og i ro arbejde videre på eget antenne projekt.

 

 

03 juni 2020 OZ5RZ Benny