Jeg har nogle tanker om at bygge en antenne kobler til udendørs brug, jeg har nu anskaffet nogle af nøgle komponenterne ;-) - men det var nu ikke bare lige til ;-)      

Opdatering 08 aug 2019 - Jeg har ændret min ide til at jeg vil ændre projektet til en indendørs antennetuner, så er det også nemmere at fortsætte eksperimenterne end hvis det helehænger ude på vægen...

Her er så den rullespole jeg vil bruge, og den kommer fra Heinz DF4IH og er virkelig meget lækker ;-) og som det ses længere nede har jeg også modtaget en differentiel drejekondensator, og stepper motorerne kom jo for nogen tid siden... så nu er der noget at eksperimentere med herligt ;-).

rollepulen 29.2 µH BT

 

Drejekondensatoren er en fjollet historie, jeg havde bestilt en fra Spanien, en drejekondensator og så et sæt ekstra stator plader, så den kunne laves på samme måde som den der sider i min Palstar, altså en enkelt differentiel kondensator... jeg har betalt for hvad jeg har bestilt... selvfølgelig!, men i sted for et ekstra sæt stator plader, fik jeg et sæt af de billigere rotor plader :-( og der er ingen vilje fra sælger til at rette fejlen!... Men så har jeg da noget der skal sælges næste gang klubben har loppemarked ;-).

Jeg havde så på nettet, bestilt en differentiel drejekondensator, - - og den er nu ankommet og det er en ganske anden kvalitet end den Spanske, så man kan vel sige at det er held i uheld, men nu fik jeg altså en betydelig bedre drejekondensator i mit projekt ;-) det er så en Diffirentiael dreje kondensator fra Otto Schubert i Tyskland og den er herlig ;-) - - og det interessante er at stator og rotor plader fra den Spanske, er eksakt samme skabelon... det giver plads for eksperimenter... (når graterne er slebet af de Spanske ;-) ) - hvilket er det vigtigste for en eksperimenterende radioamatør som mig ;-)  - - et billede er jo mere en mange ord, så her er et billede af den nye Differential-drehko 4-340 pf 2,3 KV...

Differential Drehko

Og her er så vidunderet ;-) inden eksperimenterne begyndte... nederst en ny Video der viser at der er dejlig lang eksperimental vej, inden dette projekt er til noget... ;-)

Jeg har modtaget min StepperBee og to stepper motorer. og havde... et simpelt Python test program kørende, på en Raspberry pi 3 som har en 7" touch skærm monteret(eller måske er det omvendt ;-) ).

Men som bekendt vokser bit ikke ind i skyen, grundet USB problemer mellem StepperBee og Raspberry pi, muligvis et Python USB driver problem ???, er brugen af denne ellers interessante kombination foreløbig opgiver... nu prøver jeg med L298N direkte forbundet til min Raspi. Denne ændring af stepper motor styringen, er jo en herlig programmerings udfordring, så forhåbentlig bliver det et spændende projekt i en vinter eller to ;-)

Raspi 7inch Antenna 2 

Og her er så vis mit simple 'OZ5RZ - Raspi Controller Ver. 0.00.01' Python interface, til test af de to L298N, med to stepper motorer, det er som nævnt et 7" Touch Display med påmonteret Raspberry pi 3. Og så skal jeg i gang med at skrive noget mere kode og forhåbentlig få nogle gode ideer ;-) men først skal blive dus med den direkte styring via de to L298N enheder. På et meget senere tidspunkt kan jeg forhåbentlig få dette setup til at styre mit antenne kobler projekt...

Nu hvor året 2018 er ved at rende ud 27 dec. har mit interface skiftet navn til "Antenna kobler OZ5RZ Ver. 0.00.07" og har skiftet layout, men er stadigvæk et eksperiment layout, og her i det nye år 2019 har jeg igen skiftet layout, nu køre jeg via WI-FI pg min PC og VNC Viewer... så ja der ændres jævnlig efter behov ;-)

 

Jeg kan jo godt mærke at jeg ikke det sidste par år har haft nogle projekter, der gjorde at jeg skrev noget kode i Python til Raspberry pi, men det har jeg så nu ;-) så det er tid at få banket rust af min Phyton viden ;-) - og der er stadig mange udfordringer...

Raspi Antenne kobler 01 

Jeg har så lavet en test opstilling (fuglerede) med to stepper motor og rulle spolen og differentiel drejekondensator, denne test opstilling er opbygget af tilpassede og sammen loddet printplader, når  en stepper motorer skal arbejde, er det vigtigt at de er fast monteret... ellers mister steppene deres kraft...  - - på billedet ses de to L298N forbundet til en Raspi, som via WI-FI kontrolleres fra en anden Raspi med 7" berøringsskærm, nu per 2019 via PC, men begge mugligheder kan bruges.

Jeg har her per 17-02-2019 ændret på fuglereden, for at få en ide om hvordan den fremtidige konstruktion skal se ud og hvilke opgaver dette giver, samt for at få en ide om størrelsen af den kasse dette med tiden skal indbygges i ;-).

OZ5RZ_ANTCO anno 2019.

OZ5RZ atco total web

Billedet her over viser min om konfigurerede antennetuner/kobler stadigvæk opbygget i sammen lodde printplader.

Jeg har tilføjet 3 interrupt funktioner, en for hver ende af rullespolen og en til at fortælle mig hvor kondensatoren stor ved start...

Og så prøver jeg at lukke HF afdelingen inde...

Ant tun 5

Men foreløbig kommer dette ”svøb” bare til at stå løst/fast… der kan jo stadigvæk komme eksperimenter/ændringer ;-) f.eks. har jeg ikke lavet den vigtig del, nemlig tilslutningen til balancered feeder, grundlæggende er det jo den det hele handler om…

For tiden har jeg Focus på styring og mekanik… og bruger så min D-Zeep antenne som test antenne.

På styrings siden har jeg nu skiftet step motoren på kondensatoren til en med en gearing på 1 – 100 for at få større præcision, og det virker fint.

Python AntCOB OZ5RZ 01

Programmet har også udviklet sig, der er kommet flere knapper, nu med 12 faste frekvenser, dette for at teste at jeg har styr på step-tællere, og at programmet kan håndtere når jeg f.eks. manuelt har tilpasset til en frekvens der ikke er en af de faste frekvenser.

Styring af Ant-kobleren går via WIFI og VNC Viewer, så det kan gøres fra forskellige enheder ;-)

   Python AntCOB OZ5RZ 02

Og så har jeg en lille Video, med både rullespole og Differentiel kondensator i bevægelse... antennen er en glødelampe (giver nok ikke mange DX'er ;-) ) men som det ses starter mit SWR helt ude i den forkerte ende af skalaen... men bliver så tunet til et OK resultat ;-) - - - og Video er jo så jeg, når jeg i klubben, kan vise at noget da virker lidt... og at der eksperimenteres ;-)


Attachments:
Download this file (DSC_0983.MOV)DSC_0983.MOV[Fjernstyret Raspi L298N eksperiment]59866 kB
Download this file (DSC_1006.MOV)DSC_1006.MOV[Fjernstyret Raspi L298L fuglerede ;-)]96710 kB
Download this file (DSC_1011.MOV)DSC_1011.MOV[HF på antenne kobler fuglereden og SWR]35244 kB
Gå til toppen