En Håndfri Hytera MD-655G de OZ5RZ.

At køre mobil som radioamatør, var tidligere underlagt regler for Landmobile tjenester, og brug af mikrofon var tilladt… men ikke mere.

Så nu er det tid for os eksperimenterende radioamatører, at gøre vores mobile aktiviteter håndfri.

Min DMR er en Hytera MD-655G som nu er monteret i bilen, jeg har fra det 26 polet stik på bagsiden udtaget, HT - PTT - Mic. 

PTT er en fodtast, min lille Polo har automat gear, så venstre fod laver alligevel ikke noget... Mic. er en lille svanehals oppe under solskærmen.

Min codeplug er ændret drastisk ;-) en mobil ZONE per. Region med en repeater i hver Zone, med de ønskede reflektorer, og til mobil brug har jeg valgt, kun at have umiddelbar adgang til LK (238) - QSY 1 (2386) - QSY 2 (2387) - Regional (9), og så skulle roaming funktionen gerne klare resten, dette skal selvfølgelig testes (se bemærkning senere ;-) ) og når jeg så skifter reflektor, fortæller en dejlig Pige stemme mig, hvilken reflektor jeg har valgt ;-) 

For at holde styr på stumperne, lavede jeg dette sæt op til radio, mikrofonforstærker og fordeler boks ;-)

 

Mobil 655small

Og så kom Mic amp og udtag til Mic. og PTT samt HT, i en passende blikæske ;-)

  Hytera 655 handfree 1small

Blikæske med et 8polet Mic. stik, over til radioens 26 polet stik, og RCA stik til Mic - HT - PTT... det pynter med låg på ;-)

Min oplevelse med denne opsætning giver fine rapporter, og det håndfri fungerede rigtig fint, om ideen med min brug af Roaming vil virke, ved jeg først når det har været testet et stykke tid.

Det med at QSY ved hjælp af roaming, kan kræve lidt tålmodighed ;-) ved skift til en af de andre reflektorer, jeg har i min Zone opsætning.

Min oplevelse her i mit shack er at skifter jeg fra LK til en af de tre andre reflektorer jeg har i de 5 ZONEer, Region 5 - 4 - 3 - 2 - 1, så venter roaming funktionen i op til ca. 60sek, på den af repeateren udsendte beacon, før den skifter, med mindre repeateren aktive, f.eks. aktiveret af min QSO partner(dette betinger at jeg kan modtage den repeater min QSO partner benytter, ellers må vi bare vente på den udsendte beacon ;-) ), måske er det lige gyldigt om repeateren bliver aktiveret i TS1 eller TS2.

Med lidt tålmodighed ved skift til anden reflektor, fra min QSO parterne, tror jeg dette kunne virke. 

 

En ulempe er selvfølgelig at når jeg skal ændre på min codeplug eller stille på Mic. styrken, skal jeg have radioen ud i lyser, så jeg kan komme til med PC eller trimmenøgle… det havde været smart hvis jeg kunne tænde og slukke radioen fra CPS programmet, så kunne jeg nemt sætte min PC til mikrofon forlænger ledningen.

 )-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------(

 

Mine foreløbige ændringer i min codeplug til min Hytera MD-655G ser således ud, om andet skal ændres vil tiden vise ;-)

Hytera HF 0

Som standard stod min Mic gain til 10 db, for både intern og extern Mic, og med den mic amp jeg eksperimenterer med i mit setup, skal dette ikke ændres, ved brug af anden Mic kan evt. forstærkning så indføres for den externe Mic her i denne menu.

Hytera HF 1

I denne menu sætter jeg højtaler og Mic til External, nu er den originale Mic så kun en betjenings enhed, og det er jo ideen, som så fastgøres som en anden mobiltelefon, min tænd og sluk knap sidder jo der.

Hytera HF 2

For at den externe PPT virker har jeg sat pin# 16 til Ext Mic PTT.

Hytera HF 3

Da jeg for at gøre betjeningen nemmere, og mere trafik sikker ;-) har jeg fået indtalt de forskellig Tg’s som f.eks. ”Danmark” / ”Regional” / ”QSY 1” /  ”QSY 2” så jeg kan høre hvilken Tg jeg har valgt, uden at skulle kikke…

Ret til UPS! Forbeholdes ;-).

10-10-2019 OZ5RZ Benny

Gå til toppen