I gang med min ICOM ID-51plus.

 

D-Star er jo andet og meget mere end bare Landskanalen DCS004 B… faktisk er der talerum fra A til Z samt andre interessante muligheder at eksperimenterer med, den rigtige brug og opsætning af radioen hjælper med disse eksperimenter ;-)

I starten brugte jeg denne knap M knap altså hukommelses kanaler på mine D-Star radioer, for at navigere på D-Star nettet, men hurtigt fandt jeg ud af at denne måde ikke er særlig andvendelig... hvis vi vil bruge D-Star, som det egentlig er designet til, så er brugen af ”DR” og ”Your Call Sign” listen, den rigtige og fleksible måde at bruge D-Star…

Ved brug af ”DR” og ”Your Call Sign” listen, kan vi nemlig nemt, ved brug af radioens firevejs tast, markere enten det øverste felt 'TO' eller det nederste felt 'FROM' og så med kanalvælgerknappe (drejeknappen på toppen af radioen) vælge i ens egen tilpassede ”Your Call Sign” listen eller vælge den ønskede repeater elle hotspot fra ”Repeater list” listen, som også kan tilpasses eget behov...

 ICOM ID 51plus C

Det hele starter med at indlæse den klargjorte .icf file fra SD kortet (eller via USB), med den personlig tilpassede ”Your Call Sign” listen, her under et lille eksempel på en ”Your Call Sign” liste, bemærk at kommandoer til repeater og hotspot står i ottende position, eks. i linje 2 til 5 er der syv mellemrum inden kommandoen, i kommandoen til at skifte talerum er der syv karakterer før Link kommandoen ’L’… linje 14 til 16 router direkte til en repeater..

 

ICOM ID 51plus 01

Indsæt kortet og tryk ”MENU” gå ned til punktet ”SD Card” tryk [BLÅ]

ICOM ID 51plus 02

Vælg som vis ”Load Settings” og tryk [BLÅ]

ICOM ID 51plus 03

Og vælg din kodefil, her har jeg valgt ”Downloa210119” - - .icf ses ikke på denne skærm.

ICOM ID 51plus 04

Jeg bruger altid ”Except My Station” når min radio har været i drift med mit CALL.

ICOM ID 51plus 05

Jeg siger altid YES til ’SKIP’ og har ikke observeret nogle problemer ved det.

ICOM ID 51plus 06

Og vælger selvfølgelig ’YES’ til ’Load file?’ ;-)

ICOM ID 51plus 07

Filen undersøges inden download, blandt andet for rigtig version, det er jo sådan at firmware i radioen og version af CS-51 programmet skal passe sammen.

ICOM ID 51plus 08

Og filen bliver hældt ind i radioen…

ICOM ID 51plus 09

Når file indlæsningen er færdig, skal radioen ’Reboote’ altså sluk og tænd igen.

ICOM ID 51plus A

Her efter vågner radioen op med typisk to FM frekvenser. Men vi vil jo snakke D-Star ;-)

ICOM ID 51plus 10

Så for at komme i D-Star mode, på den smarte måde ;-) trykker vi i mere end 2sek. på knappen [DR] og den øverste frekvensudlæsning går i D-Star mode.

ICOM ID 51plus 11

Som det ses starter jeg op i mit JumboSpot, det er jo i disse tider det eneste adgangspunkt vi har til D-Star nettet, men vi er stadigvæk i hukommelses mode, som jeg mener på det nærmeste er ubrugelig… det må vi gøre noget ved ;-)

Med et kort tryk på [RX-CS] markeres feltet ’TO’ hvor der er tre personer, tryk [BLÅ]… for at komme til menuen ’TO SELECT’ vist på næste billede…

ICOM ID 51plus 12

Her vælges listen ’Your Call Sign’ som er den liste af samme navn, som det er muligt at redigeres i CS-51 programmet, så den kan tilpasser til den enkeltes behov og ønsker… Herligt ;-)

ICOM ID 51plus 13

Vi er nu inde i ’Your Call Sign’ listen, og som det ses af det lille eksempel på billedet her under, ser vi nu toppen af denne liste, vi vælger ’Use Reflector’ som jo er ”Tale” kommandoen, og det er der radioen står når vi er i QSO og som vi f.eks. vender tilbage til efter valg af et andet Talerum.

 // det kan være smart at lægge et ofte benyttet talerum nederst i ’Your Call Sign’ listen, så kan vi med et enkelt ’klik’ på kanalvælgeren på toppen af radioen, gå fra ’CQCQCQ’ over til den kommandoen der, med et tryk på PTT lægger Repeater eller Hotspot i det ønskede talerum, og et klik den modsatte vej og vi er tilbage i CQCQCQ hvor QSO’en så føres.

ICOM ID 51plus 14

Når vi nu er i ’Your Call Sign’ listen, er der kun EN person i Feltet ’TO’ og fidusen ved brug af denne liste er, udover at vi selv kan lave den som vi ønsker… at vi når vi har markeret Feltet ’TO’ ved brug af kanalvælgeren på toppen af radioen kan klikke / dreje os gennem vores ’Your Call Sign’ liste.

ICOM ID 51plus 17

Et eksempel på en smart funktion i D-Star er ’Echo’ = papegøjen, når vi vælger denne og trykker PTT og snakker i mikrofonen, laver D-Star en optagelse, som så sendes tilbage når PTT slippes, fin måde at kontrollere egen modulation, vær dog opmærksom på at du er selv ansvarlig for hvad Papegøjen siger til dig ;-).

 

Her under en meget kort beskrivelse af knapperne på ICOM ID-51plus som PDF.

25 jan 2019 OZ5RZ Benny

Attachments:
Download this file (ICOM ID-51E Plus Kontrol Panel.pdf)ICOM ID-51E Plus Kontrol Panel.pdf[ID-51plus knapper]468 kB
Gå til toppen