JumboSpot D-Star.

En beskrivelse af min oplevelse og opsætning af dette udmærkede Hotspot, der med forskellige opsætninger kan virke som hotspot, for de for tiden kendte digitale Radioamatør digitale mods.

Karakteristika for et JumboSpot er, at det er ganske lille, 30mm x 65mm og dette er samme størrelse som en ”Raspberry Pi Zero W”, som er den Raspi den ”originale” JumboSpot er bygget sammen med, men radiodelen kan også fungerer på en standard Raspi, jeg har prøvet på en Raspi ver. 2.

Den originale JumboSpot er monteret med et display ”model ganske lille ;-)” 15mm x 26mm… radiodelen kan købes alene, altså uden Raspberry Pi Zero W og uden display, så ligger der en Raspi med 40 pin GPIO (Standart for Raspi 2 og 3) som laver ikke noget ;-) er det jo oplagt.

Jeg har sat et 3.5” Nextion display på min JumboSpot, der findes en FB gruppe af Radioamatør der arbejder med disse displays, for brug til f.eks. JumboSpot og anden MMDVM digital kommunikations enheder.

 Her under en beskrivelse af hvordan jeg fik liv i mit JumboSpot. Den originale version der bruger en ”Raspberry Pi Zero W” kan kun køre via WI-FI, så den første opgave var at få mit JumboSpot på mit WI-FI net.

Først lavede jeg en frisk Pi-Star installation på et 8GB SD – dette image hentede jeg på ”www.pistar.uk” - versionerne skifter, men i skrivende stund er Pi-Star nået til denne version ”Pi-Star_RPi_V3.4.17_09_jan-2019.zip”, zip filen ud pakkes og .img filen lægger jeg på mit SD kort, med ”win32Diskimager”.

Jeg skal nu klargøre dette SD kort, så Pi-Star kan finde mit WI-FI net, dette gøres ved at jeg med en ASCII editor skriver mit WI-FI nets - ssid og password, i en filen der skal hedde ”wpa_supplicant.conf” som vist her under, filen skal være eksakt som den er vist, på Pi-Stars hjemmeside kan filen hentes hvis du sender dine data.

I min ”wpa_supplicant.conf” fil har lagt data ind for det WI-FI net jeg kan etablere med min Mobiltelefon så bare jeg har GSM dækning kan jeg bruge mit Jumbospot, jeg også lagt min radio klubbens WI-FI net ind så jeg også der kan bruge mit Jumbospot, det er ganske praktisk med flere WI-FI net lagt ind ;-) jeg har en tom linie mellem hver net gruppe.

Pi Star 00

 

jeg kopier filen til SD kortets boot område, første gang Pi-Star startes og ser filen ”wpa_supplicant.conf”, flyttes denne ind i Linux hvor den nu høre til ;-), og ses ikke mere i SD kortets boot området… ved samme lejlighed overskrives en evt. tidligere version af ”wpa_supplicant.conf”.

Her under ses ”wpa_supplicant.conf” kopieret ind i SD kortets Root.

Pi Star 05

 

Pi-Star kontrolpanel for jeg frem i en browser, ved i browserens adresse linje at kalde ””pi-star”, derefter går jeg i ”Configuration”  - brugernavn er ”pi-star” og adgangskode er ”raspberry” som jeg så ændre under konfigurationen.

Jeg skal huske at når jeg har udfyldt et felt som f.eks. MMDVMHost Configuration skal jeg trykke ”Apply Changes” inden jeg går videre… mine ændringer gemmes og Pi-Star vender tilbage ;-)

 

Pi Star 01

Denne opsætning er til den originale JumboSpot med OLED display, og det er jo indlysende ;-) at når et anden Call skal bruge denne opsætning, skal alle de personlige data jo tilpasses dette Call...

Samtidig kan evt. andet display sættes op i "MMDVM Display Type:" jeg benytter et Nextion 3.5" display på mit Jumbospot, som kan anbefales ;-) ved brug af f.eks. DVMEGA sættes "MMDVM Display Type:" til NONE.

I "Radio/Modem Type" vælger jeg det aktuelle Radio/Modem Type, det her viste er Jumbospot, andre kan vælges i dropdown listen, når et Configuration felt er opdateret trykker jeg "Apply Changes" mine data gemmes og jeg venter til Pi-Star vender tilbage ;-) 

 

Pi Star 02

 

Latitude og longitude er i decimal grader kan omregnes fra grader/min/sekmed:

Omregner URL

 

Pi Star 03

 Nyt Password kan indtastes her under, men kom ikke med på billedet ;-)

 

Og her under vises et aktivt Pi-Star Dashboard.

Pi Star 04

 

Og en sidste opsætning er så min radio, ICOM ID-51+ ved brug af CS-51. (opsætning er tæt på den samme for andre ICOM radioer):

 

CS 51 JumboSpot A

 

Menu delt i to for bedre læsbarhed, vær obs! på at selv om et Hotspot jo køre simplex så skal DUP sættes "-DUP" og Offset Freq sættes til 0.000000.

 

CS 51 JumboSpot B

 

Mit Jombospot i sin midlertidige indbygnings papæske ;-) men det er tydelig at der er forskel på det originale display og et 3.5" Nextion, der findes forskellige skærm design til Nextion, samt muligheden for GDS = Gør Det Selv som jo er det rigtigt spændende.

JumboSpot pap 3

Et eksempel på Nextion - det er muligt at vise mere info... hentet fra Pi-Star.

Nextion

 

Vy 73 de OZ5RZ Benny  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

17-01-2019.

Gå til toppen