Ny DMR Tytera MD-380 eller Tytera MD-390.

En DMR radio er ikke meget bevendt før du har installeret en codeplug(datafil) denne fil skal indeholde data på de DMR og FM repeatere samt de DMR og FM simpleks frekvenser du ønsker at bruge, heldigvis har nogle af vores gode radioamatør kammerater brugt tid ved tastaturet, for at lave nogle ganske fyldestgørende codeplug filer, som kan hentes forskellige steder på nettet og i DMR Facebook gruppen.

Her  beskrives hvordan Tyt MD-380 og Tyt MD-390(G), kan firmware opdateret med KG5RKI Tool kit.

Først skal du have grunddata i din DMR radio så du kan komme rundt i det gode DMR+ net der er stillet til rådighed for os.

Der er vel grundlæggende to mulige anskaffelses muligheder, for en ny DMR radio, enten køber du den hos en dansk forhandler, der så lægger en codeplug og dit Call og DMR-id i radioen, og den er klar til brug. Eller du køber radioen over internet, f.eks. via eBay og du står med en radio med en standard Kinesisk codeplug, som ikke dur til meget på det danske DMR+ net.

Hvad gør du så… du finder en dansk DMR+ codeplug, her beskriver jeg kun de to Kineser DMR modeller jeg har prøvet, og som jeg ved dette virker på ;-) altså Tyt MD-380 og Tyt MD-390G (det påstås at Retevis RT3 og RT8 skulle være som MD-380 og MD-390G, men jeg har ikke prøvet med dem), - - - har du en anden DMR Kineser, er data jo grundlæggende de samme, men fremgangsmåden måske en anden.

Når du nu har fundet en brugbar DMR+ codeplug til din radio, skal den jo så skrives til radioen, til dette skal du bruge et program der normalt omtales som CPS, du finder det nok på den CD der fulgte med din DMR radio og ellers kan Tyt software hentes her - http://www.tyt888.com/?mod=download – installer og husk USB driveren, du er nu klar til det sjove ;-)

Sæt programmerings kablet i din slukkede DMR radio og i din tændte PC, tænd DMR Radioen, nu skulle din PC så gerne acceptere radioen, så du er klar… om du starter CPS programmet før eller efter DMR radioen har jeg ikke bemærket nogen forskel på.

Når du har CPS programmet kørende er du klar til at indlæse din codeplug i CPS programmet… med en ny radio gør jeg så altid det, at jeg inden jeg skriver min codeplug til DMR radioen, først læser det der ligger i radioen, som en sikkerhed for at kunne vende tilbage(jeg har så aldrig haft brug for det ;-) men hvis du vil have en kopi af hvad der er i din DMR Radio så kan du klikke på den lille radio med en pil gul pegende til venstre.

For at indlæse den codeplug du har liggende, gør du som vist herunder på billedet, altså klik på mappen og find din fil, åben den, og den er nu i dit CPS program…

CPS 01

Hvis du ”bare” har hentet en codeplug vil den jo ikke være lavet til dig, så du skal lige lave et par små ændringer, så det bliver dig din codeplug handler om, se billedet her under, i venstre side i menuen klikker du på ”General Setting” så får du mulighed for at ændre data i ”General Setting” her skriver du som vist dit Call og DMR id – (dette ligger i kategorien ”skal gøres” ;-) )- - det nederste markerede felt ”Info Screen” er der hvor du bestemmer hvad din DMR Radio skriver på skærmen når du tænder for den.

Jeg har valgt at jeg bruger tekst, mit Call og så versions identifikation for den codeplug jeg umiddelbart leger med, hvad du gør, er op til dig ;-)

CPS 03

Når disse ting er skrevet ind og gemt(lille men vigtig detalje ;-) er du klar til at skrive til din DMR radio.

På billedet herunder vises hvordan du skriver din codeplug til din radio, jeg forestiller mig at hele dette forløb foregår i en efter hinanden følgende handling, så PC – DMR radio – USB forbindelse er og har hele tiden har været tændt og tilsluttet ;-)

CPS 02

Når du har lagt din DMR+ codeplug i din radio er den klar til brug.

Når disse grund data er i din DMR+ radio er nu klar. en næste mulighed kunne være at indlæse en alternativ firmware, dette er beskrevet i en anden artikel her på vores klub hjemmeside også under menu punkt ”Digital Ham” af de to mulig firmware kit der er beskrevet, har jeg valgt at bruge den for Windows af KG5RKI, da jeg finder den nemmes at håndtere.

Og husk alt du gør er på eget ansvar… det er jo dig, der er den eksperimenterende radioamatør ;-)

Hvis du opdager noget der virker forkert, så fortæl mig det i Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., så jeg kan se på det.

03 jun 2018 vy 73 de OZ5RZ Benny

Gå til toppen