Mine ideer og tanker om D-Star.

Digital D-star radio i daglig brug.

Vanløse 2020

OZ5RZ Benny 2020

Nu om stunder hvor radio og TV er blevet digitalt og mange lyttere og seerne, modtager ‘radio’ og ‘TV’ signaler ikke via æteren, men via kobbertråd eller lysleder, altså via internettet.

 

Men så er det vel også på tide at vi eksperimenterende radioamatører følger trop, for også at eksperimentere med dette nye kommunikations medie og de nye muligheder… i gamle dage mødtes vi til hyggelig snak efter ’Fjernsyns tid‘ den går ikke mere ;-)  Dumme kassen som er blevet til et maleri på vægen, fortsætter i det uendelige.

 

Men hvad kan så dette nymodens digitale byde på, både hvad angår eksperimenter, men da også hvilke muligheder for kommunikation (altså QSO’er ;-) ) giver et digitale netværk, som bestående af et antal repeaterer og hotspot samt radioer, som er indbyrdes forbundet via internet. Hvilke mulighed giver f.eks. D-Star, som vi ikke havde før ?.

 

D-Star benytter en traditionel FM bærebølge hvor modulationen og kommando strukturen er digitaliseret, D-Star er grundlæggende udviklet af Japanske radioamatører, men ideen blev så overtaget af ICOM, men er altså en ‘rigtig’ radioamatører ting… modsat DMR der er et kommercielt produkter.

 

En rigtig smart funktion ved D-Star er jo at systemet har en landsdækkende (opkalds) kanal, som når den er aktiveret (blokerer ;-) ) alle repeatere i D-Star nettet, en anden smart funktion er de mange tale grupper.

 

For at løse problemet med at en QSO, der kunne klares over en eller to repeatere, men i stedet for at blokere hele D-Star nettet, er ideen jo at bruge et af de mange TaleGrupper (herefter benævnt TG) der i det danske hedder DCS004A til DCS004Z, disse giver rige muligheder for at QSY til en anden TG, som så kun aktiverer de for den igangværende QSO nødvendige repeater.

 

Men hvordan vælger vi en TG ? den nemmeste måde er at bruge D-Star i DR-mode sammen med  tabellen “Your Call Sign” mere om det senere… når en TG er valgt som f.eks. DCS004R (jeg har tidligere brugt denne TG i et forsøg på at starte en Rundbords snak Søndag formidag ;-) ) vil den valgte TG være tilgængelig ved at vælge den, fra andre ikke aktive repeatere eller fra hotspot, og der med er en TG altså også lands dækkende.

 

Hvilket så samtidig gør at den landsdækkende opkalds kanal DCS004B er fri (på ikke aktive repeatere) til andres opkald, og at der når vi QSY’er så kan være flere individuele QSO i gang samtidig på, kryds og tværs på D-Star nettet, rundt om i landet.

 

D-Star radioer er jo designet af radioamatører, og måske derfor forholdsvist nemme at bruge, D-Star har flere smarte opkalds muligheder, som ‘nok’ gør det nemt at få kontakt ud i D-Star nettet i Danmark eller ud i verdenen.

 

En særlig nem og smart måde at komme rundt I D-Star nettet, er at  bruger ‘DR mode’ og tabellen ‘Your Call Sign’, som f.eks. gør det nemt at lave sin ejen personlige opsætning, og som så gør det nemt at QSY til de andre TG’s, næsten som i en god ‘gammel´ krystal styret radio ;-).

 

Her viser jeg et lille eksempel på en udformning af en ‘Your Call sign’ listen.

De fem øverste linjer er almindelig kommando til D-Star systemet, Nr. 6 er mit forsøg på at arranger Rundbords møder i TG DCS004R, samtidig viser det, at under ‘Name’ er teksten fri, men ikke mere end 16 karakterer, det er hvad der står under ‘Call Sign’ der bestemmer hvilken kommando der udføres.

yca 

Som det ses i linje 8, 9, 12, er ideen at disse TG’s bruges i bestemte geografiske områder.

I linje 7, 10, 11, 13, linkes der til individuelle TG’S.

I linje 14, 15, 16, linkes direkte til repeatere. 16 er Svendborg, 14 og 15 er i Australien.

I linje 6 'Roundtable' linkes til DCS004R da jeg for nogen tid side forsøgte at få gang i lidt rundbordssnak den første søndag i måneden KL.: 10:00, det var ganske hyggeligt måske skulle vi prøve i gen ;-).

 

At skifte TaleGrupe = TG. (i DR-mode med ‘Your Call Sign’ valgt)

Når vi ønsker at skifte TG, gør vi følgende: Først vælger vi med kanalvælger knappen i ‘Your Call Sign’ tabellen, den ønskede TG, der tastes kort og den ønskede TG adresse lægges op i repeateren, det kunne f.eks. være ‘DCS004R’ herefter drejes kanalvælgeren tilbage til ‘CQCQCQ’, der jo er tale koden, der så benytter den TG der ligge eller er lagt op i repeateren, efter en tid uden aktivitet skifter repeaterer automatisk tilbage til DCS004B.

Hvilken TG der ligger i repeateren, kan kontrolleres ved at sende kommandoen ‘Info’ også ligger i ‘Your Call Sign’ listen, vælg ‘Info’ tast kort - og repeateren svar med navnet på den aktive TG.    

 

Et Call kan også skrives i ‘Your Call Sign’ tabellen, til brug for funktionen ‘Call Sign Routning’ der ved opkald finder og udsender opkaldet på den sidste repeater der har hørt det pågældende Call.

 

Alle ICOM D-Star radioer jeg har set eller hørt om sættes op, ved hjælp af en Codeplug editor, typisk med navnet CS-(radiomodel nummer) f.eks. CS-7100, der findes CS Codeplug editorer til hver enkelt radiomodel, samtidig skal radioens firmware version og CS Codeplug editorens versionen også passe sammen.

Den nemmeste måde at bruge D-Star er at bruge DR-mode, som giver nem kontrol til valg af repeater og kommandoer som vi har sat op med vores Codeplug editor, og for at kunne bruge ‘Your Call Sign’ listen skal vi være i DR-mode.

 

Her på hjemmesiden viser jeg nogle eksempler på brug af CS-Codeplug editor (også kaldt Cloning  Software) f.eks. opsætning af min IC-7100 med CS-7100 CS-Codeplug editor, samt en gennemgang med nogle billeder af radioens menu system.

Ikke alle CS-Codeplug editor menuer og radio opsætnings menuer er helt ens, men de grundlæggende data er de samme… selvfølgelig med hensyntagen til nyer radioer, der jo sikkert får nye funktioner tilføjet ;-).

 

Opsætning af min IC-7100  - Se dokument her på radiohobby -  . Da de grundlæggende data er de samme, kunne denne opsætning måske give en ide om opsætning af andre modeller.

23 Sep 2020 - Vy 73 de OZ5RZ Benny